pondělí 9. června 2014

Reading books TAG

Ahoj,
tak dneska Vám přináším můj první vymyšlený TAG. Není to nic originálního, jen zhrnuté otázky okolo čtení. Nikde jsem se neopisovala, ale je hodně možný, že většinu otázek už jste viděli někde jinde. Ono je těžké vymýšlet nové otázky, když je celá blogová sféra podobnými TAGY zahlcená. Ale kdo by přesto chtěl tenhle TAG zkusit, s chutí do toho. :)


Reading books TAG

1, Kdy jsi začala číst?
Co si pamatuji, tak čtu od dětství. Jako malá mi četla mamka před spaním a později jsem si četla sama. Od té doby mě to drží.

2, Čte i tvoje rodina, nebo jsi černá čtecí ovce rodiny?
Nejsem jediná. Máme doma ještě jednoho knihomola a to je mamka. Je podobný blázen do knih jako já, ale bohužel nemá tolik času na čtení, takže největší čtenář jsem já. Někdo tuhle tvrdou práci odvádět musí. 

3, Jaký knihy nejraději čteš? (encyklopedie, poezie, próza,…)
Próza. Občas si přečtu nějakou sbírku básniček, ale to jen výjimečně, nebo když to potřebuji do školy. Jinak fakt čtu snad jen prózu.
 
4, Jaký žánr preferuješ a nejradši se k němu vracíš?
Nejradši se vracím ke starému dobrému fantasy. Občas to prolínám s dystopií, nebo kvalitnějšími romány. Ale nejoblíbenější žánr je určitě fantasy.

5, Kolik knih doma máš?
Uff… tak to nevím přesně, ale kolem stovky určitě. Pro někoho se to zdá málo, ale pro mě to je dost. Už teď to nemám kam dávat, tak nevím, co budu dělat, až přibydou další.

6, Kolik jsi schopná za knihy utratit?
Já nerada utrácím za knihy. Když se mi nějaká líbí, podívám se, jestli není náhodou od nakladatelství, s kterým spolupracuji. Když jo, tak si to vezmu jako recenzák. A když ne, tak se podívám, jestli to nejde stáhnout, nebo to vyhlídnu někde ve slevě. Ale knihy většinou nekupuji v plné ceně, protože moje kapesné není nijak vysoké.

7, Jak raději nakupuješ knihy, osobně, nebo přes internet?
To záleží na okolnostech, ale nevadí mi ani jedno. Ale preferuji spíš to nakupování osobně, kdy si člověk knížku může osahat, zjistit, jestli není poškozená a tak.

8, Jsi „známá“ v některém obchodě, nebo knihovně?
Určitě u nás v knihovně, kde si už i knihovnice pamatují číslo mé průkazky. A potom ještě často nakupuji v Levných knihách, takže tam si mě už taky trochu pamatují.

9, Půjčuješ si raději knihy z knihovny, nebo si je koupíš?
Jak které. Pokud vím, že je ta kniha opravdu dobrá, tak si ji koupím. Ale pokud jsem na pochybách, tak si ji raději prvně půjčím a kdyžtak si ji později dokoupím.

10, Dostáváš knihy na narozeniny, k svátku, na den dětí, za vysvědčení...?
Já dostávám knihy hodně často. K narozeninám dostávám většinou celé série, k svátku knížku a za vysvědčení to co si řeknu. Letos to bude konečně čtečky. Dřív jsem ji nepotřebovala, ale jak těch spolupracuji s nakladatelstvími, které posílají výtisky jen jako e-knihy, tak je to už potřeba.

11, Kde nejraději čteš?
Doma v posteli. Jeden z prvních věcí co udělám, když dojdu domů je, že si lehnu do postele a přečtu si pár stránek z knihy, co mám na stolku.

12, Musíš mít u čtení ticho?
Úplně ticho ne, ale nemůžu se soustředit třeba u puštěného rádia, nebo při televizi. A obdivuji ty, co to dokážou. Já se musím vždy odebrat do pokoje, když se někdo chce koukat na film.

13, V jakých polohách čteš?
(Divná otázka, vím). Tak často na břichu a na zádech. Ale já ty polohy často střídám, protože mám problémy se zády, takže mě věčně něco bolí.

14, Dokážeš se při čtení soustředit i na něco jiného, nebo prostě jen čteš?
Otázku už jsem vlastně odpověděla o pár bodů výš. Při čtení se soustředím je na knihu a ostatní nevnímám. Často se mi stává, že na mě někdo volá, ale já jsem tak ponořená do knihy, že nereaguji.

15, Píšeš recenze na knihy, které jsi přečetla?
Ano. Zaprvé proto, že mám recenzní výtisky, na které recenze dělat musím, ale někdy dělám i na knihy, které si půjčím, nebo koupím. Ráda se dělím o svůj názor na knihu. Ať už je pozitivní, nebo negativní.


16, Zaznamenáváš si knihy, které si dočetla, které se ti líbily, nebo po kterých už nikdy nesáhneš?
Já si píšu do takového sešitu a do výzvy, kolik knihy jsem přečetla. Ale jestli se mi líbily, nebo ne, tak to ne. S takovou bych musela mít těch deníčku stovky. 

17, Kolik přečteš knih za měsíc?
Zhruba tak deset. Jak kdy a taky podle toho, jaké knihy se mi ten měsíc sejdou. Ale vždy je to v průměru kolem těch deseti.

18, Považuje tě tvoje okolí za velkého knihomola? Jestli ano, vadí ti to?
Hodně lidí, si myslí, že jsem blázen. Ale už jsem si na to zvykla, takže mi to nevadí. Naopak si z toho dělám srandu.

19, Máš doma nějaké poukázky na slevy do knihkupectví?
Myslím, že teď momentálně ne, ale většinou aspoň jednu mám.

20, Kupuješ knihy ve slevách, nebo i za normální ceny, i když nejsou zrovna nejlevnější?
Protože nemám nijak vysoký kapesný, tak ve slevách, pokud seženu. Ale jsem za knihu, kterou opravdu chci, schopna utratit hodně-

21, Čteš povinnou četbu?
Jako jedna z mála ano. Některé tituly fakt nejsou špatné a zbytek se nějak přelouskat dá. Já mám celý seznam už dlouho přečtený, ale teď si dávám takový re-reading na povinné knihy.

22, Klasika. Říká ti to něco, čteš ji?
Když se řekne klasika, okamžitě se mi vybaví Shakespeare. Od něho jsem četla myslím jen dvě knihy – Romea a Julie a Jindřich V. První ze zmiňovaných děl nemám ráda, ale to druhé zas až tak špatné není.  

23, Co říkáš na naivní knížky typu Stmívání, Škola noci, atd. ?
Naivní pubertální knihy, ale ráda si je přečtu. Občas je hezké si přečíst o něčem, kde je jasné, že to dopadne dobře, i když to tak v životě vůbec není. A nejraději z takových naivních děl mám Stmívání.

24, Nejoblíbenější kniha?
Těžká otázka. Mám jich hrozně moc, ale mezi nejoblíbenější patří: Hvězdy nám nepřály, Odkaz dračích jezdců, PJ, BO, Potrhaná křídla, Divergence, …

25, Vypisuješ si citáty z knih?
Ty obzvlášť dobrý jo. Mám v deníku napsané skoro všechny citáty z Hvězdy nám nepřály, protože ty jdou dokonalé. Pravdivé, smutné, depresivní, ze života a skutečné. Ty citáty vezmou za srdce i tu největší ledovou královnu.

26, Nejoblíbenější citát?
"Svět není továrna na splněná přání." 

27, Maluješ, píšeš do knih?
Ne. V žádném případě bych takhle hnusně knihu nepoškodila!

28, Jíš/piješ u čtení?
Upřímně? Ano. Já jim skoro pořád, takže i u čtení, ale dávám si velký pozor, abych si knihu nezničila.

29, E-knihy, nebo normální tvrdé, které si můžeš vzít do ruky?
Mě osobně nevadí ani jedno, ale přednost dávám stále tištěným knihám. Přece jen ten pocit, že ji držíte, můžete si k ní čichnout, je k nezaplacení.

30, Změnilo to čtení život?
Rozhodně. Myslím si, že ti kdo čtou, jsou rozumnější, mají lepší pohled na život a jsou chytřejší. Knihy dokážou člověka změnit, naučit ho životu i přepravit na to, co nás čeká. 

16 komentářů:

  1. Hezký tag :) Ikdyž na ně moc nejsem, tenhle se ti rozhodně povedl ;) :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Aj ja čítam odmalička :D U nás teraz už okrem mňa nikto nečíta, ale tatino aj mamina v mladosti veľa čítali :D A veru, niet nad dobré fantasy.

    OdpovědětVymazat
  3. Páni! :D Moc ráda se zúčastním! :333 :D
    Jen teď nemám čas :(
    Doufám, že to na mě počká :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mohla bych se zúčastnit! Zase něco zkusím!
    Je to moc pěkný Tag a líbí se mi tvé odpovědi. Většina otázek - Odpověfěla bych tak nějak podobně a s poslední otázkou souhalsím!

    OdpovědětVymazat
  5. Fajný tag, teď poslední dobou přemýšlím že udělám rubriku přímo na ně jelikož takto se nemůžu donutit se do nějakého zapojit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Super tag! Přemýšlím o zapojení :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný Tag i ty otázky jsou výstižné, možná se postupně zúčastním :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný TAG! :) S tou poslední otázkou: To je přesně má řeč! :) Mám dotaz: Kdybych se zapojila, můžu z toho udělat TAG s velkým T a začít tagovat? Protože TAGY se mají posílat dál, jakoby nominovat dál (Jen jednoho člověka!), ale každého jen jednou samozřejmě, aby z toho nebyl LBA TAG bo jak se to píše, to nenávidím.Všechno s mírou. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý tag, otázky jsou pěkné, líbí se mi to. Ale ikdybych chtěla, mám rozhodělaných tolik projektů a challenge, že nestíhám (dobře, není jich tak moc, ale prostě nestíhám).. Možná až se to trošku uklidní, tak se zúčastním :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to se musím zúčastnit!!!!! Fakt super TAG, pěkné otázky i odpovědi, šikulka, že mi pořád poskytuješ super nápady pomocí tagu, challengů a podobně :)

    OdpovědětVymazat
  11. Pěknej tag, snad se do toho i zapojím :) A jak psala Camilla s její připomínkou - taky bych byla pro označování dalších osob :D

    OdpovědětVymazat
  12. Tenhle TAG se mi moc líbí, je to super! :) Ráda se zúčastním. :D

    OdpovědětVymazat
  13. Já scých knížek bohužel moc nemám, ale tak co je společné s mamkou, toho by bylo dost. :D
    Jo, lidi, co čtou, jsou jiní. Nedokážu říct, jak, ale jsou. :)

    OdpovědětVymazat