neděle 29. června 2014

(RC) - Legendární Grace Kelly

Grace, kněžna monacká

Název: Grace, kněžna monacká

Autor: Jeffrey Robinson

Nakladatelství: Metafora

Počet stran: 343

Vazba: Tvrdá s přebalem

Série: -

Díl: -



Anotace
Tato kniha vznikla – jak její autor podotýká – s plnou a bezpříkladnou spoluprací se čtyřmi lidmi, kteří kněžnu Grace milovali nejvíce: s knížetem Rainierem a jejich dětmi Albertem, Caroline a Stéphanií. Lidé po celém světě hltali přímo pohádkový příběh pohádkového páru a novináři se předháněli, kdo přinese senzačnější odhalení. Možná i proto se Robinson rozhodl vnést do toho světlo a vyprávět skutečný příběh. Hluboký, silný, dojemný a poutavý. O to víc, že je pravdivý.
Jaké byly skutečné okolnosti seznámení knížecího páru? To se dozvíte přímo z úst toho nejpovolanějšího – knížete Rainiera. Jak mladá Američanka Grace snášela proměnu v ikonu vystavenou nepřetržité pozornosti médií? Snad ještě nikdy nikdo nepřinesl tak intimní zpovědi nejslavnějších lidí světa jako právě Robinson. Princezna Stephanie vůbec poprvé dokázala promluvit o tragické dopravní nehodě, která před lety stála život její matku.

O autorovi
Narodil se v Long Beach v New Yorku. Jeffrey Robinson (nar. 1945) je americký autor 28 knih. Byl popsán Asociací britských bankéřů "jako" přední světový autor finanční kriminality . Více než 700 z jeho publikovaných článků a povídek se objevily v hlavních časopisech.

***

Grace Kelly jako filmová hvězda, nebo Grace, kněžna monacká, oporou a rádkyní knížete Rainera. Každý o ní alespoň jednou slyšel a kdo ne, měl by to hodně rychle napravit. Grace, ať už jakákoliv část jejího já, udělala díru do světa už v mladém věku, a přesto si nenechala slávu stoupnout do hlavy. I poté, c ose stala kněžnou a začala vést různé charity, nadace, média se kolem ní jen hrnula, zůstávala vždy milá, přívětivá a dobrosrdečná. Takovou ji většina lidí znalo – jako milou dámu, pro kterou je rodina a pomoct ostatní všechno.

O Grace jsem sama před touto skvělou knihou moc nevěděla. Tušila jsem, o koho jde, věděla jsem, že párkrát zazářila na filmových plátnech a stala se kněžnou. Ale zbytek jejího života byl pro mě záhadou. A tuhle záhadu mi pomohla právě tato kniha odhalit.
Knížka je psána způsobem, že vás životopis této úžasné osoby bude bavit. Je psána čtivě a hlavně zajímavě. Nejsou zde žádné velké fakta, jen sem tam nějaký rok, abychom se zorientovali v časových pásmech. Jinak je psána kniha pomocí různých rozhovorů, úryvků z časopisů a dokonce i fotkami.
Jestli čekáte, že je kniha zaměřena jen na její život, mýlíte se. Najdete zde hodně věcí ze života jejího manžela, dětí i vnoučat. Pomocí této knihy nahlédnete do části života, která byla pro novináře uzavřena a na veřejnosti měla jen malé působení. Protože Grace nebyla jen kněžna, herečka, ale hlavně milující matka a manželka. Ale kolik novin o tom píše?
Biografie nečtu, ale tahle je něco nového. Něco zajímavého a něco úžasného. S touhle knížkou se rozhodně nebudete nudit a po dočtení si budete připadat, jako byste v té době žili, dokonce v jednom paláci s knížecí rodinkou.
Z knihy jsem si zapamatovala hodně informací, protože byli fakt zajímavé. Někdy spojené s mým životem,
jindy jsou propojeny s věcmi, které mě zajímají, protože Grace i její děti měli velmi vybraný vkus na všechny činnosti. Vyzkoušely snad všechny možnosti a nakonec se usídlila v tom nejlepším oboru.
Jednu informaci si ale budu pamatovat navždy. Gracenina dcera Caroline se narodila ve stejný datum jako já. Jen ten rok se liší. Taky si pamatuji, že Grace umřela při automobilové havárii, kterou později vyčítali Stéphani, která z toho měla deprese a musela se na čas odstěhovat do jiné země.

„Caroline Louise Marguerite se narodila deštivého rána 23. Ledna 1957. To bylo dobré znamení.“

Děj knihy je složitý a jednoduchý zároveň. Kniha je složená z více kapitol a každá představuje jednu kapitolu života jednoho člena rodiny. Bylo dobré, že se dalo nahlédnout i do hlavy ostatních postav, které byly stejně působivé. Obzvlášť jsem si oblíbila Caroline, která měla hodně těžký život. Ne jen, že ji umřela matka, ale i manžel a starosti s otcovým zdravím k tomu nepřispívalo. 


Hlavní hrdinkou byla samozřejmě Grace, kterou teď budu hodně obdivovat. Doteď jsem nechápala, co všechno obnášela její funkce, ale po přečtení knihy nestačím zírat. Co všechno ona musela stíhat, to je vážně výkon. A přitom se ještě starala o děti a zabývala se svými oblíbenými činnostmi. Další oblíbenou postavou, která hrála velkou roli, je sám kníže Rainer. Také mu patří můj obdiv za zvládnutí všech politických i ekonomických situací. Zveličil Monako skoro z ničeho. Díky němu je takové, jaké ho dneska známe.  Děti Albert, následník, Caroline a Stéphanie, také neměli lehké životy. Už od jejich raného dětství je pronásledovali novináři, pronásledovali je i ohrožovali. Museli se vypořádat s mnoha věcmi a hlavně se smířit s tím, že nejsou jako ostatní, což pro ně muselo být nesmírně těžké.

Autor do knížky často přidával i svůj názor na věc, což přidalo knize na originalitě. Líbilo se mi, že nepsal životopis faktu, ale snažil se opravdu knihu zpestřit, co se dalo a používat citace, rozhovory a různé další způsoby.  Také musím ocenit, že přestože je to životopis, autor některé části uměl napsat i napínavě. Opravdu jsem někdy kmitala očima z jedné věty na druhou, abych se konečně dozvěděla, jak to dopadlo.




Hodnocení
Protože jsem nikdy podobnou knihu nečetla, dělá mi velké problémy napsat hodnocení. Ale je to zajímavá kniha, která mě bavila, byla plná překvapení, pravdivých a zajímavých informací, čehož si vážím. Knížku určitě doporučuji všem, kdo se chce něco víc dozvědět o Grace i její rodině, která je nesmírně zajímavá.

10/10
Vřele děkuji Knihcentru za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete najít ZDE

11 komentářů:

  1. Před nedávnem jsem obdivovala krásu obálky této knihy v jednom knihkupectví. Ta obálka přímo říká, přečti si mě :D ...
    Já sama moc často životopisy nepíšu, protože jsou mnohdy nudné a ničím nekořeněné, ale podle toho, jak knihu vychvaluješ si ji určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem napsat, že životopisy nečtu, tak snad si to pochopila :D

      Vymazat
  2. On byl teď i nějak film v kinech s Nicole Kidman, ne? Já o téhle kněžně také nevím nic moc věcí, ale rozhodně bych se o ní chtěla dozvědět více. Tvá recenze je napsaná naprosto dokonale! Umíš toho o knize napsat tolik, a moc pěkně se to čte :) Já to takhle tedy neumím.
    Tohle dílko se mi zalíbilo, a jestli je to takové jak píšeš, asi řeknu mamce, aby jsme se po tom poohlédly :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já sice její osudy moc nesledovala, ale tuhle knihu si chci strašně moc přečíst. :) Doufám, že ji brzy budu moct uloupit v knihovně, protože na internetu jsem ji zatím nenašla. :/

    OdpovědětVymazat
  4. Jůůů :D Viděla jsem parsparent (či jak se to píše) na ten film a hned jsem si řekla, že by to mohlo být hezké :) :D
    Recenze je moc krásná :333 Rozhodně si to jedno přečtu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nad touhle knihou strašně dlouho slintám :) :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsem na stránkách kina viděla, že je tam tento film. Koukla jsem se na ukázku a vypadá zajímavě. Doufám že je i tato kniha, protože vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzerá to na zaujímavú knihu :-) I keď som o hlavnej postave nepočula, holt zrejme mám medzery :D, môže to byť zaujímavý príbeh. Páči sa mi, že kniha vznikla, aby uviedla veci na správnu mieru :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tuším, že nedávno se to filmovalo, příběh mě zaujal a rozhodně si zkusím první přečíst knihu, než se kouknu na ten film. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Kniha vypadá opravdu zajímavě, o této kněžně toho moc nevím a ráda bych to napravila. Chtěla bych vidět i film, ale nejdřív se pokusím sehnat knihu. :)

    OdpovědětVymazat
  10. kniha vypadá zajímavě, ale asi si jí nepřečtu, jelikož tak trošku nevím, o co go :)

    OdpovědětVymazat