sobota 14. června 2014

(RC) - Kdo určuje, kdo je a kdo není zlý ?

Napůl zlý

Název: Half bad – napůl zlý

Autor: Sally Green

Nakladatelství: Yoli

Vazba: Měkká

Počet stran: 368

Série: -

Díl: -



Anotace
 Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky.
Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran.
Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?

O autorovi
Ahoj - já jsem Sally Green, autor Half Bad. Je to moje první kniha - a první ze série tří, které mají býtzveřejněny v březnu 2014. V dubnu jsem souhlasila zfilmováním s Fox 2000 s Karenem Rosenfeltem jako producentem. Od té doby bylo Hlaf Bad prodáno více zemí, a já jsem byla zaneprázdněna úpravou Hlaf Bad a začala pracovat na druhé knize trilogie.  Bydlím v severozápadní Anglii. Ráda čtu, chodit v zemi a chtěli byste pít méně kávy (ale vím, že to není možné - jsem závislá!).

Obecný názor
Napůl zlý je velice zajímavá kniha. Je jedna z žádanějších knih a ani se nedivím. Přesto, že jsou na ni různé názory, já se přikláním k názorům pozitivním, protože kniha mě dokázala oslnit. Jak dějem, tak i prostředím, popřípadě postavami.
Ale teď konkrétně. V čem je kniha jiné, lepší? Kniha je zaručeně originální, což v dnešní době už není tak lehké. Všude samé knihy, bohužel plno s podobným námětem. Ale tahle? Žádnou jinou podobnou knihu jsem nečetla. Někdo možná jo, ale já určitě ne… Kniha mě jednoduše ohromila.
Myšlenka celé knihy – napůl zlý, má něco do sebe. Nikdo nikdy není jen zlý, nebo jen hodný a v téhle knize je to hodně vidět. Všechno záleží na okolnostech, osudu, rodině. Ale i na samotné osobě a její volbě. Na téhle knize je to velmi hezky znát a to se mi líbilo.
Taky se mi líbili popisy. Myšlenky, plány, dokonale propracované dějové linie. V knize jsem po dobu čtení doslova žila a ten život se mi líbil. Byl nebezpečí, plný napětí, přesto i lásky, porozumění i naděje.
Samozřejmě je tu pár věcí, kterých se mi nelíbilo. Například, že kniha začíná otřesným pohledem druhé osoby. Už to by mohlo kdekoho odradit, ale když se přes tuhle část překousáte, nebudete litovat.  Dál by se dalo vytknout opakování slov. Někdy to dodalo na dramatičnosti, ale občas to bylo divný. Autorka v tom prostě ještě tolik nechodí. Ale přesto je pro mě kniha velkým BUM.

Děj
Nathan je napůl zlý. Nebo napůl dobrý. Podle toho, jak se zrovna cítí, nebo kdo ho zrovna soudí. A jako napůl zlý to má těžký a život se musí doslova prokousávat. Drželi ho v kleci, vyslýchali ho, mlátili ho, ale nejtěžší zkouška teprve přijde. Stihne včas najít čarodějnici a zachránit se?

Jak už jsem psala, děj je hezky propracovaný, napínavý i čtivý. Nestihla jsem vnímat, jestli jsou tam nudnější
a napínavější části, protože mě kniha naprosto pohltila. Začetla jsem se a najednou konec. Neuvědomovala jsem si, že kniha tak rychle utíká, protože v knize je spousta překvapení, zajímavých názorů i myšlenek. Plno napětí a nebezpečí, které překonáváte spolu s hlavním hrdinou. U téhle knihy se rozhodně nudit nebudete.

Postavy
Nathan-Napůl zlý. Poloviční kód. Ani hodný, ani zlý. Ani sám Nathan neví, jaký je. Chce být hodný, ale přesto ví, že v jádru je zlý po otci. Celou dobu bojuje své vlastní bitvy o dobré věci. Nathan je silný kluk. Dá se říct kluk, protože neměl možnost dospět. Neměl takové možnosti jako ostatní a přesto si vede nadmíru dobře. Nathana si hned oblíbila. Nikdo není hodný, nikdo není zlý. Nikdo, ani hlavní hrdina…

Celia-čarodějnice, která věznice dlouhou dobu Nathana. Je hodná, ale přesto zlá. Další příklad, že nikdo není ani na jedné straně stoprocentně.  O naše hlavního hrdinu se starala v rámci možností dobře, ale přesto to pro něj muselo být těžký. Celii jsem ze začátku nesnášela. Jak, jak ho může držet? Opakovala jsem si pořád dokola. Ale nakonec… Nakonec jsi i ji začala mít ráda. Má svoje důvody. Nedělá to schválně, ne doopravdy.

Mercury-čarodějnice, tentokrát až do morku kosti zlá. Pomáhá lidem/čarodějům i Polovičním kódům, ale za jaké ceny. U téhle postavy je dobře znázorněné, že nic není zadarmo. Nic, ať ve fantasy světě, tak i v tom skutečném. Mercury byla krutá, ale věděla, za čím jde. Její rozhodnost určitě stojí za povšimnutí a obdiv. Její vůli toho dosáhnout za všechny ty ceny, obdivuji. 

Gabriel-milý čaroděj, který se skamarádil s Nathanem. Jeho první opravdový kamarád, když se nepočítá rodina. Dokázal by za něj položit život, i přesto, že se znají tak krátkou chvíli. Christian je velmi obětavý a pro přátele udělá opravdu vše.

Styl psaní
Autorčin styl mi vyhovovat. Kromě toho začátku, který byl v druhé osobě, se mi zbytek líbil. Styl je lehký na čtení, v knize je hluboká myšlenka, která se mi hodně líbí, protože je pravdivá. Autorka se v knize potýká s hodně problémy dnešní doby, přesto je všechny skvěle vyřeší, za což smekám dolů.



Hodnocení
Od knihy jsem čekala o hodně míň. Přečetla jsem hodně recenzí a jen málokteré byly kladné. S potěšením oznamuji, že já se přidávám k těm kladným, protože kniha je opravdu suprová a doporučují ji přečíst.

10/10
Recenze je psána pro Databázeknih.cz
Knihu můžete najít ZDE.

16 komentářů:

  1. Opět kniha, kolem které se hodně nadělá. Ale i tak bych si ji ráda přečetla a tvoje recenze mě na ni částečně navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem viděla v knihkupectví, ale už si nepamatuju kde. Vím ale, že mě zaujala, bohužel jsem u sebe neměla peněženku ani nic, za co bych si ji mohla (nebo měla) koupit. Ale po přečtení tvé recenze je jasné, že pokud na ní narazím, praděpodobně si ji pořídím. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý! Už vím, jakou knihu si budu žádat za výzo!
    Několikrát jsem na ní koukala v knihkupectví! Ale váhala jsem, jestli jako jo nebo ne! Takže tvoje recenze mi doooodt pomohla! Díky!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Takže za prvé: hezká recenze, povedla se ti :)
    A za druhé, takový můj názor na knihu: Vypadá určitě zajímavě, přidám si ji na svůj imaginární seznam knížek k sehnání :D Ale bacha, vážně něco takového v hlavě mám. Knížek je, ale opravdu velké množství, zvlášť těch dobře hodnocených (i těch špatných je mnoho), takže to asi trošku potrvá. Je to fantasy, takže to má u mě jakési "plusko" :) Obsah i obálka vypadají ..pěkně, takže nevidím důvod si jí nesehnat.. Jen kde ji sehnat xD

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, budu přesedlávat na blogspot a zajímalo by mne, jak jsi v pravo dala ty obrázky knih, co čteš :)
    (Jaký gadget a jak se ti podařilo udělat úplně přesně záhlaví, aby tam seděl úplně přesně? :-) ) Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu neznám, tak jsem recenzi nečetla celou. Poté co jsem si přečetla anotaci mě děj knihy vůbec nezaujal, podle něčeho takového bych si tu knihu ani nepůjčila v knihovně.

    A potom se tu tvé hodnocení, mající naprosto opačný účinek než výše zmíněná anotace.

    OdpovědětVymazat
  7. Och, Bože!! :D
    Žeru každýho kluka, co se jmenuje Nathan! :D :33333333333333 Navíc popis tohohle kluka mi trochu připomíná postavu z VP :) :D Jen trochu. Páni, určitě se potom podívám! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Really? :D Obrázek od Victorie Francés? :DDD Promiň, nemohla jsem si pomoct. xD
    Ö knize déle uvažuji, hrozně bych si ji chtěla přečíst (ani nevíš, jak moc :P), ale protože někomu se líbí a někomu ne, asi by bylo nejlepší udělat si vlastní názor. O.o
    Toto je typický příklad naprosto ukázkové recenze, je to skutečně moc povedené a...díky tobě si knihu určitě někde seženu! :)

    OdpovědětVymazat
  9. O knihe som už veľa počula aj som ju videla v kníhkupectve a uvažovala som o jej kúpe. Zatiaľ som tak neurobila, ale podľa tejto recenzie vidím, že by som mala :D

    OdpovědětVymazat
  10. tuhle knihu jsem ještě nečetla, ale minule jsem jí viděla ve městě v knihkupectví a ta holčina co si jí prohlížela mi říkala, že všichni říkají, že je úžasná, tak jsem si řekla, že si jí taky přečtu, nějak se mi ty knihy hromadí :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  11. To si chci přečíst! Tak strašně moc si to chci přečíst! ARGH!!!! Všichni to četli, jen já zase nic. Musím překecat rodiče a dopsat si to k seznamu dárků na šestnáctiny, protože bez té knížky nevydržím už ani minutu! -_- :D

    OdpovědětVymazat
  12. tuhle knížku si chci už dlouho přečíst :))

    OdpovědětVymazat
  13. Muhehe. Včera jsem byla ve městě a hádej, co jsem si koupila? :DDDD Jenom dočtu recenzní výtisky a hned se na to vrhám :DDD

    OdpovědětVymazat
  14. Víš, že jsi mě docela uklidnila? Jednu dobu jsem si moc chtěla pořídit Na půl zlý, ale pak jsem četla ukázku - v té druhé osobě. Někdo psal, že stylem je kniha zvláštní a já nabyla dojmu, že takhle divná je celá.
    Ještě že ne :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  15. To vypadá hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Pekná recenzia. :)
    Tiež ma kniha bavila a ol to taký iný pohľad na čarodejov.

    OdpovědětVymazat