čtvrtek 5. června 2014

RC - I sny se můžou stát skutečnost

První stříbrná kniha snů

Název: První stříbrná kniha snů

Autor: Kerstin Gierová

Nakladatelství: CooBoo

Vazba: Pevná s přebalem

Počet stran: 351

Série: Silber

Díl: 1.




Anotace

Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu.

Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

O autorovi

Kerstin Gierová (1966) začala s psaním románů pro ženy v době, kdy zůstala jako diplomovaná
pedagožka víceméně bez práce. A měla úspěch: hned její prvotina Männer und andere Katastrophen byla zfilmována a rovněž její další romány se těší velké oblibě a získaly řadu cen.
Kerstin Gierová žije jako autorka na volné noze s manželem, synem, dvěma kočkami a třemi slepicemi na vesnici nedaleko Kolína nad Rýnem.
Studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace. V roce 1995 začala psát romány pro ženy, které jsou v Německu velmi úspěšné. Do světa však prorazila teprve svou trilogií Drahokamy o lásce a cestování časem. Knihy již byly přeloženy do celé řady jazyků a chystá se i film na jejich motivy. Bydlí se svým mužem a synem v malé vesničce poblíž Bergisch Gladbachu.

Obecný názor

První díl ze série Silber od známé autorky, která napsala Drahokamy. Série jsou často porovnávané navzájem, přestože je každá úplně o něčem jiném. Shodují se jen vy stylu psaní Kerstin, který se nemění.
Kniha obecně se mi líbila, i když pár maličkosti bych vytkla. Knihu jsem si vzala s velkým očekáváním, jak to bude úžasné četba, ale trochu mě to zklamalo.

Knížka je určitě hodně čtivá, napínavá a neměla jsem problémy hned ze začátku se začíst. Do děje vás autorka zavede tak, že nebudete mít problém se aklimatizovat, protože i samotné hrdinky teprve své prostředí poznávají. Průběh příběhu je psaný čtivě, nejsou zde pasáže, kde byste se nudili, protože autorka má pro nás vždy nějaké eso v rukávu. Přesto je občas děj trochu uspěchaný a vývoj trochu moc rychlý. Někdy autorka popisuje nepodstatné věci déle, než podstatné. Ale zase na druhou stranu, v knize se vyskytují opravdu krásné popisy míst, snů i postav. Vše si živě dokážete představit, jako by se celá kniha odehrávala kolem vás.

Námět knihy je hodně originální a zatím jsem nikdy nečetla nic podobného. Jsem za to rána, protože poslední dobou jsou knihy na stejný způsob, nebo jen levné náhrady. Ale tahle kniha je opravdu kvalitní čtení, stejně jako předešlé knihy od autorky.
Obsah knihy byl taky prokládán výpisky ze školního blogu, který poskytoval všechny drby od partnerů přes trapy školáků. Je to originální způsob, jak ještě víc zpříjemnit knihu a mě se to líbilo. Jen škoda, že jich tam nebylo víc, protože některé drby byly opravdu zajímavé.

A řeknou-li, že život je jen sen: nevěř jim,
není pouhým snem. Sen je součástí života.
Pomatený kousek, v němž zdání s čirým bytím
V jedno splynou

Děj

Liv se sestrou se znovu stěhují na nové místo. Ale to ještě  Liv nečekala, že tentokrát to bude jiné. Na tomhle místě se ve snech dějí zajímavé a strašidelné věci, které souvisí s reálným světem. A protože je Liv zvědavá a nevěří na nic nadpozemského, je rozhodnuta tomu všemu přijít na kloub.

Děj knihy je originální, čtivý, napínavý a plný překvapení. V knize je vše promyšleno, sny i skutečnosti jsou propracované a detaily do sebe zapadají. Sen a realita jsou jako dva dílky skládačky a autorce se podařilo tyhle dílky udělat tak, aby do sebe skvěle zapadaly. Ale přesto, že je děj napínavý, je taky občas hodně uspěchaný. Bylo to vidět hodně na vývoji mezi postavami. V jednu chvíli mohly být kamarádi a v druhou třeba něco víc. Nebylo tam to mezi tím. Občas mě to docela štvalo, protože by to bylo o hodně líp propracovaný.

Postavy

Liv-Normální mladá holka s brýlemi, která je od přírody zvědavá a nevěří v nic nadpřirozeného. Věří
v logiku. A když se ukáže, že v novém domě se ji zdají sny, které souvisí s realitou, je jasné, že tohle potřebuje vyřešit. A nebyla by to Liv, kdyby nenasadila své superschpnosti a nevydala se do boje proti tajemnu. Líbilo se mi, že je to prostě jen normální holka, která je zvědavá. Měla své klady, ale i zápory, které přidávají na věrohodnosti. Jako hlavní hrdinku jsem ji měla ráda, přestože občas byla trochu naivní.

Henry-jeden z kluků z party, s kterou Liv spolupracuje. Je to ten, který nejčastěji a nejradši sní. A taky ten, který má asi Liv nejradši. Henry je milý, přesto že to nesnaží dát tolik najevo a hraje si na drsňáka. Ale ve snu všechny své zábrany zahazuje a ukazuje svoji pravou, příjemnou a nápomocnou tvář.

„Protože se mi splnilo přání přesně v okamžiku, kdy jsem tě poznal.“

Persephona a Florence-ty dvě by si mohly podat ruce, protože jsou to obě holky z vyší společnosti, co si o sobě myslí víc. Ale v knize se vždy musí najít někdo, kdo bude dělat problémy, ať je to jakýmkoliv způsobem.

Styl psaní

Zdá se mi, že autorka styl nezměnila. Takže pokud někdo četl něco od Kerstin, tak se může těšit, že si nebude muset zvykat na nic nového. Autorka píše zábavným a čtivým způsobem, ale spíše lehčím. Někdy se mi zdálo, že kniha je spíše pro mladší a určitě bych ji nedala do ruky osmnáctiletým. I obálka, která je hodně hezká, na mě působí spíše dětsky.




Hodnocení

Když tedy posoudím Silber s Drahokamy, vyjde z toho tahle kniha o něco líp. Je to o něco propracovanější a záživnější. Přesto mi ale hodně vadila rychlost změn, nebo občasná dětskost. Od knihy jsem očekávala víc, takže nakonec uděluji:

9/10
Recenzi píšu pro Databazeknih.cz.
Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu můžete najít ZDE

13 komentářů:

  1. Upřímně, s hodnocením okolo devíti, desti bodů jsem tak nějak počítala a vidím, že jsem se nemýlila. :)
    I já si chci tuhle knihu sehnat, tak snad se poštěstí a btw- krásná recenze! :33

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě a děj taky :) Tak uvidíme jestli se mi ji podaří sehnat.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už som sa na knihu pozerala v kníhkupectve, ale zatiaľ ju kúpenú nemám :D vyzerá dosť dobre, anotácia je pútavá, od autorky som tuším ešte nič nečítala, takže by som to nemala s čím porovnávať :-) podľa mňa je najlepšie nemať pri knihách očakávanie, potom nie sme sklamaní, iba príjemne prekvapení :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knihu se hrozně těším a brousím si na ni zuby,tak snad až si přectu těch dvacet co tu mám nakoupených :( :D ameb problémy knihomola :D

    OdpovědětVymazat
  5. zajímavá recenze:-) moc se těším až si knihu přečtu, jelikož jsem už o ní hodně slyšela:))

    OdpovědětVymazat
  6. Já sjem z drahokamů nadšená, takže tahle kniha musí být fakt něco, když říkáš, že je lepší. :D

    OdpovědětVymazat
  7. No, já jsem o téhle knížce slyšela už u Ami, po tvojí recenzi si říkám, že by to snad stálo za to :D
    Ale myslím, že to může počkat O.o Aspoň pro mě, těch knížek je na mě teď najednou moc :D (a mmt, sehnala jsem si Kostičas! :333 :D)

    OdpovědětVymazat
  8. Od této autorky jsem četla jen první díl Drahokamů, ale docela mě uchvátil :). Pokud říkáš, že toto je ještě o trochu lepší, tak to bych si to měla přečíst, autorčin styl je vtipný, ale nenucený a já se osobně nemohla od čtení odtrhnout :D. A téma snů - to je skvělé, protože moje oblíbená knižní série Sandman je o pánovi snů - a tak občas beru sny trošku jinak, než dřív :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je super. Tato kniha na mě v knihovně už čeká a já jsem ráda za tvoji kladnou recenzi. Ze série Drahokamy jsem se zatím dostala jen k prvnímu dílu, který se mi však líbil, tak snad mě autorka nezklame. :)
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tahle kniha je podle mého dokonalá :D Já o ní nedokážu říct nic jiného. Sice máš asi pravdu v tom, že to bylo uspěchané, ale mě to nějak nevadí. :D Hezká recenze. :) A Florece nenávidím -,- :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já o takovémhle konečném hodnocení taky přemýšlím...
    Každopádně - Henry je naprosto boží a Liv taky nebyla špatná, ale mně se prostě víc líbily Drahokamy!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  12. Mě se ta obálka tak strašně nelíbí.....já nechci nikoho urazit, ale vážně ne. Drahokamy jsem nečetla, tohle taky ne. Drahokamy si přečíst plánuji, tohle mě až tak neoslovilo, i když to tak chválíš...

    OdpovědětVymazat