středa 11. června 2014

(RC) - Honba za démony

Syn pekel - V moci démonů

Název: Syn pekel – V moci démonů

Autor: Michaela Burdová

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 270

Vazba: Pevná s přebalem

Série: Syn pekel

Díl: 2.



Anotace
Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.
Schyluje se k velké bitvě o moc a vlkodlak Neran a elfka Liadel se ocitají ve velkém nebezpečí. Liadel se chtějí zmocnit nejen démoni, aby získali zpět svou ztracenou sílu, ale také vůdkyně Temnovlků, aby ji využila pro svůj plán. Podaří se Neranovi uchránit milovanou elfku před temnými silami? Co budou muset obětovat pro to, aby mohli být spolu?

O autorovi
 Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje
rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.

***

Druhý díl série Syn pekel se velice podobá tomu prvnímu, i když jde vidět, že se autorka o něco málo zlepšila. Přesto je ale této kniha pro mě zklamáním stejně jako předešlý díl. Michala Burdová vydala další série jako například Poselství jednorožců, které se všem líbilo. Ale tohle dvoudílnou sérii mě opravdu zklamala.
Hned začnu s tím, co se mi nelíbilo. Zaprvé, do knihy se nejde začíst. Celou dobu jsem se do čtení musela nutit, stále jsem čtení odkládala a nebavilo mě to. Druhá dost podstatná věc je, navázaní děje. Tady totiž není žádný. První díl skončil docela napínavě, takže jsem čekala nějaký vysvětlení, ale místo toho jsem se dočkala jen padesáti stran Neranovi minulosti. O této první části se taky nedočkáme volného navázání. Autorka Vás vrhne do děje tak, že se budete hodnou chvilku vzpamatovávat.
Další problém je opakující se zápletka. Únos, záchrana, únos a další záchrana. Nakonec záchrana světa a možná nějaký konec. Není to nic originálního, opakování unudí a čtenář stejně nakonec ví, jak to dopadne. Konec je totiž hodně předvídatelný už od prvního dílu.

Teď nechme kritiku chvilku ležet a vrhneme se na klady této knihy. Jako první bych chtěla zmínit realistické popisy krajiny. Občas chyběl nějaký ten detail, ale celkový obraz byl velmi pestrý a dokázala jsem si celou situaci a okolí představit. Hodně tomu napomohlo, že autorka má pestrý slovník, který text obohacuje.
Hezky byly taky popsány vztahy mezi postavami. Bylo hned jasné, kdo koho nemá ráda a z jakých důvodů. Většinou tam nebyly žádné postranní úmysly, které by autorka neřekla přímo. Ale to taky protože, že v knize hrají v hlavní roli myšlenky postav. Jak byste napsali postranní pohnutky, když musíte popsat myšlenky postavy?
Dál musím pochválit, že oprati minulému dílu je tato kniha o něco zábavnější. Je tam víc vtipnějších hlášek a není to jen nucený humor. Některé vtípky byly opravdu dobře mířené a já se upřímně zasmála.

Dějový linie mi přišla hodně podobná jak v minulém. Záchrana Liadel, záchrana světa, mezitím pár vražd. Přesto v tomhle díle je trochu víc překvapení. Ne překvapení v pravém slova smyslu, protože jsem většinu zápletek i rozuzlení věděla dopředu, ale spíš ve smyslu, že to nebyl jen popis děje. Tentokrát se už opravdu něco dělo. Nudně, ale přeci.

Většina postav působila věrohodně. Všechny měli své dobré, ale i špatné stránky, což z nich dělalo nedokonalé bytosti a víc zapůsobí na čtenáře. Trochu mě štvalo, že v knize se objevilo jen málo nových postav. Převážně se kniha zabývá těma stávajícíma a nové jsou jen přechodné vedlejší postavy.
Mezi hlavní hrdiny patří Neran. Vlkodlak, který je paličatý, náladový, výbušný. Někdy ale občas i hodný a
milý. Zvlášť na některé osoby. Neran hodně chybuje, což se mi na něm líbí. Snaží se všechno zachránit, ale většinou to všechno ještě víc zvorá. Z problémů mu musí někdo pomáhat, i když si to nikdy nechce přiznat. Ale nakonec jen pochopí, že člověk nemůže být na všechno pořád sám.
Další hlavní postava, kvůli které vlastně celá kniha vznikla je Liadel. Démonka a elfka dohromady. Připadá mi, jako chodící protiklad. Občas je to milá elfka, které se chová ke všem mile, je nápomocná a v druhé chvíli se chová jako namyšlená královnička. V tu chvíli jsem ji vždy měla chuť zabít na místě. Druhou stranou mincí je i protiklad efka a démon. V těle ji bojují dvě její osobnosti a čtenář měl uhodnout, která nakonec převládne. A nebylo to nic složitého.
Bylo tu pár dalších osob, například Aragen, která mě štvala. Chovala se jako, kdyby vládla celému světu, přitom se k tomu jen chystala. Ale na druhou stranu se mi líbila její statečnost a chytrost. Dokázala vymyslet takové intriky a plány, až jsem zírala.

Teď se podíváme blíž na styl psaní autorky. Je převážně jednoduší a neměl by být problém se začíst. Jenže ten problém tady je v podobě nenapínavosti. Takže ve výsledku je do knihy se těžký začíst, ale v částech, které jsou trochu akčnější, se čte dobře.
Taky mi občas připadalo, že styl je spíš pro menší.  Řekla bych, že tak pro dvanáctiletý, ale na tom je tam zase moc brutality. Občas to bylo až moc nechutný, což je další výtka. V tomhle ohledu by to chtělo ubrat.


***

Hodnocení

Původně jsem chtěla dát o bod víc, než je v prvním díle. Ale když jsem si to celý tak procházela, musím smutně konstatovat, že tento díl není zas o tolik lepší, aby si celý ten bod zasloužil. Proto uděluji stejné hodnocení.
7/10
Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment.
Knihu můžete najít ZDE.


12 komentářů:

  1. Tahle kniha mě zklamala stejně tak, jako první díl. Akorát jsem se nijak nemusela do čtení nutit. SP jsem přečetla rychle, ale nijak mě tam nic nenadchlo. :) Hezká recenze, souhlasim s tebou. :D SP je takový hodně nepovedený horor. Myslím, že by to měla být kniha od 13ti let, ale dvanáctiletému čtenáři by se také mohla líbit (Nebo nelíbit.) Zase věc názoru no. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já si říkala, že mi to něco říká. U někoho jsem četla recenzi na první díl, mám takový pocit, že nebyla zrovna kladná, ale třeba to je jenom pocit. Sérii neznám, knížka mě nijak moc nezaujala, ale recenze je moc pěkná Ilonko:3

    OdpovědětVymazat
  3. V pondělí si jdu do knihovny půjčit první díl, jsem docela zvědavá, až si budu moct udělat přímý názor. Popravdě mě série moc nezaujala, ale chtěla bych to zkusit. :) Recenze je moc povedená. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně, tahle kniha mne moc neláká. Co jsem četla hodně recenze, jde o literaturu pro mladší čtenáře a nevím, jestli bych to já ještě ocenila, ale pokud někdo ano, tak proč ne :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem to četla ve dvanácti a opravdu jsem byla zklamaná! Od knihy jsem čekala trochu víc, u prvního dílu jsem se tak trochu začetla, ale tady to bylo tak nějak na jedno brdo!
    Tuhle sérii jsem si hlavně přečetla kvůli KM, které mě dost oslovily! A PJ taky nebylo špatné!
    Vidím snad první recenzi, kdo dal tolik bodů! Většinou dávali tak okole 6, 5 bodů...
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  6. Je to už nějaká doba, co jsem zhltla tuhle knížku, a musím říct, že mě už tenkrát zklamala. Míšu mám ráda, těším se na její další knižní kvítky, ale tahle mě prostě neoslovila.
    Nicméně hezká recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ta knížka mě opravdu hodně zklamala, snad bude Míšina další tvorba lepší.

    OdpovědětVymazat
  8. Já od Míšy četla jen Poselství jednorožců, a to mi před nějakými třemi roky naprosto učarovalo. Syna Pekel neznám, ale chtěla jsem si ho přečíst. Nevím, no :D
    Ale moc pěkná recenze, úžasně píšeš o těch knihách! Respekt :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem žádnou knihu od Míši ještě nečetla .. trochu se bojím poselství Jednorožců kvůli nízkému hodnocení jako celkově. Ale asi se pustím do Kříšťálů :)

    OdpovědětVymazat
  10. Co se týče postav, Liadel jsem nesnášela od té doby, co se zjevila ve své půlené osobě. Neran se ještě dal snášet....naštěstí tam, ale byla Aragen, která všechno pěkně kompenzovala.

    Co mě na knize mrzí, tak je SPOILER šťastný konec...no "šťastný". Když už si to nezasloužilo Poselství, tak Syn pekel vůbec ne. Je sice pravda, že i kdybych měla možnost donutit autorku, aby konec Poselství přepsala, neudělala bych to....prostě to tak mělo být.

    U Syna pekel je problém v tom, že se autorka nechala unést možná až moc vlastními zážitky ze skutečného života a měla jakési nutkání je zapojit do příběhu, což bohužel vyplynulo ne zrovna moc dobře. Nehodilo se mi to tam a možná mi to ten konec trochu zkazilo.

    Jak tu tak píšu ty komentáře, asi taky něco zavedu, i když já bych to asi vyloženě nenazývala recenzemi...

    Jinak tě musím moc pochválit, lepšíš se. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Možná jsem divná, ale já si tuhle sérii oblíbila a četla ji s chutí. :/ :D

    OdpovědětVymazat
  12. Četla jsem první díl a měla velice rozporuplné pocity. Svět s nevyužitým prostředím, divnými postavami (s prominutím) a jednoduše... mi to nesedlo. Nemůžu si pomoct. Z téhle spisovatelky si nesednu na zadek s obdivným výrazem na tváři, protože si troufám říct, že znám spoustu lidí, co píší povídky, které jsou mnohem lepší, než to, jak píše ona - a to nemyslím nijak zle, ani urážlivě, jenom říkám svůj názor.

    OdpovědětVymazat