sobota 17. května 2014

Recenze: Vampýrská akademie

Vampýrská akademie

Název: Vampýrská akademie – Mrazivý polibek

Autor: Richelle Mead

Nakladatelství: domino knihy

Vazba: měkká

Počet stran: 261

Série: Vampýrská akademie

Díl: 2. Díl


Anotace

Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

O autorovi

Richelle Mead se narodila v Michiganu a nyní žije v Seattle. Má tři různé diplomy. Bakalářský za studium Svobodných umění univerzity v Michiganu, magisterský za studium komparativní religionistiky ve Western Michigan University a třetí na University of Washington.
Mead aktivně pracuje na třech sériích současně. Její rozvrh je náročný, protože píše návrh na novou knihu každé tři měsíce. Je to velmi rychlé na rozdíl od jiných autorů, jejichž práce trvá rok.

Od doby, kdy se naučila číst je fascinována mytologií a folklórem. Pokud zrovna nepíše nebo nečte knihu, ráda cestuje, nakupuje šaty, zajímá se o koktejly. Je závislá na kávě a snaží se bojovat se svojí závislostí odkládání věcí na potom.
Autorka patří mezi mé nejoblíbenější autory sérií, protože je knihy jsou opravdu na vysoké úrovni a já ji při každé knížce musím pořád dokola obdivovat, jak mohla vymyslet něco tak úžasného.

Obecný názor

Druhý díl upíří série Vampýrské akademie, je opět úžasný. Všechny knihy jsou propracovaný, napínavý, vtipný, a přesto dobře čitelný. U téhle série mám pokaždé všech 300 stránek za den přečtených, protože tahle kniha utíká jako řeka. A je nemožné to zastavit.
V tomhle díle je ale znát lepší propracovanost než v prvním. Autorka už se do psaní pořádně dostala a doplnila věci, které ji v prvním díle chyběli. Je zde víc myšlenek, promyšlenější detaily a spojení situací, lepší popisy krajin, ale i vztahů mezi postavami.
Jediné, co můžu vytknout je nedospělost postav. Je to druhý díl, tudíž by měli být postavy starší a podle toho se chovat. Ale především Rose se chová stejně, nebo dokonce hůř, než v prvním díle. Vím, že se to v dalším díle zlepší, ale na v téhle knize si toho nejde nevšimnout.

Děj


Rose se opět ocitá v nebezpečí, tentokrát ze strany nájezdů Strigojů, kteří se poprvé v historii shlukují. Musí vyřešit záhadu tohoto jevy, zachránit kamarády, vyřešit vztahy s matkou, která přijíždí do areálu a srovnat si svůj milostný život. Na jednoho dhampýra docela velká záležitost, ale neštěstí Lissa tu pro ni bude vždy.
Děj je napínavý, čtivý, vtipný a občas i strašidelný. Děj mě úplně pohltil a já si připadala jako bych tam opravdu byla. Prožívala jsem všechno co hlavní hrdinka. Její strach, bolest i smutek. Všechno jsem to cítila na vlastní kůži, až mi z toho běhal mráz po zádech.

Postavy

Rose-dhapmýrka, který je naprosto paličatá, umanutá, zamilovaná, naštvaná na matku a musí řešit záležitosti ohledně útoků na její kamarády. Rose je odjakživa jedna z mých nejoblíbenějších postav, už pro její vzpurnou povahu, kterou obdivuji. Ne že se jen vrhne do každého nebezpečí, ona se z něho umí i dostat. Rose ale umí být i milá a veselá, i když se to nestává často. Ale tyhle chvíle jsou o to intenzivnější.

Liss-jedna z královských. Začala chodit s Christianem, který ji chrání a především miluje. Stará se o ni, ale neuvědomuje si, že ji obírá o čas, který by měla trávit s Rose. Liss mi přišla vždy taková nebojácná. Je chytrá, dokáže Rose pomoct, poradit i uklidnit, ale nevrhá se do nebezpečí, pokud to není nutné. Všechno řeší slovně a podle mě by z ní byl výborný politik.

Dimitrij-učitel Rose a moje nejoblíbenější postava. On je můj vysněný ctitel, protože má vše, co si dokážu přát. Je hezký, tajemný, nebezpečný, ochranářský, občas i milý. Je svalnatý a naprosto neodolatelný.  Každou sekundu se ovládá, ale když se na chvíli uvolní… Dokonalá postava obehnána tajemstvím, které přiláká a pohltí.

Další postavy- V tomhle díle má hodně velkou roli taky Mason, který usiluje o Rosininu přízeň. Rose ale neví, co chce a on se zbytečně trápí. Masona mám ráda, protože se chová jako milý kluk s občasnými puberťáckými výstřelky. Ale v tomhle díle se chovat, s prominutím, jako úplný pako. Vydal se zbytečně do nebezpečí a ještě do toho zatáhl ostatní. Dál je tu ještě Mia. Která se nečekaně změnila a já tuhle změnu uvítala. Ale i jako zlou mrchu jsem ji měla ráda.

Styl psaní

Styl psaní autorky je jedinečný a nedá se nahradit. Takhle čtivé knížky nevídám moc často a možná proto patří VA mezi mé nejoblíbenější knižní série. Na styl si zvykne úplně každý. Není vůbec náročný, nic na co by se muselo zvykat, přesto je originální a poutavý.

Hodnocení

Je pro mě těžký psát hodnocení, protože na VA si dávám re-reading, takže vím, jak to dopadne a má to samozřejmě dopad jak na recenzi, tak i na hodnocení. Není lehký se oprostit od dalších dílů a psát jen o jednom.
Ale i přes to, že kniha je dokonalá, musím jí odebrat jeden bod. Oprati dalším dílům, je slabší.

9,5/10

Knihu, vlastně celou sérii doporučuji úplně všem. Kdo ještě nečetl, dělá velkou chybu!

13 komentářů:

  1. VA je úžasná série :D Ale přestala jsem ji číst u sedmého dílu, zase ji ovšem budu číst dál :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem si chtěla koupit první díl, ale nenašla jsem stánek Domina... :D Určitě se však chci ke knihám dostat. :)
    Opět krásná recenze. Líbí se mi ta přehlednost toho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele Domino jsem taky hledala a nenašla a co jsem pak doma koukala na stránky Světu knihy, tak tam asi ani nebylo. Ani Egmont. Což mě v obou případech dost zarazilo :D

      Vymazat
  3. Musím říct, že teď se na druhý díl vážně těším ^^ První se mi totiž moc líbil a jestli je tenhle ještě propracovanější... Jaj! :3

    OdpovědětVymazat
  4. Túto knihu mám spolu s jednotkou doma a myslím, že to je dobrý diel. Áno, je o niečo prepracovanejší, povedala by som, že je aj vážnejší, najmä ku koncu dvojky. Dimitrij je jednoducho boh, to je najlepšia postava :D Aj Rose mám rada, napriek jej dobrým i zlým stránkam :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Vampýrskou akademii se docela dlouho chystám a už se moc těším. :) Povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vampýrskou akademii mi mamka koupila k Vánocům už strašně dávno. Nedočela jsem. Nelíbí se mi...A nelíbila..:(
    Ale tvoje recenze se mi líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vampýrská akademie je úžasná série! Zbožňuju všechny knížky a Richelle Mead píše vážně jedinečně!:3 :D
    Všechny knížky se mi moc líbily, někdy si je snad přečtu znovu:)

    OdpovědětVymazat
  8. VA jsem ještě nečetla :). Ale krásná recnze! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. VA si plánuji přečíst. Jinak, krásná recenze jako vždy! :D

    OdpovědětVymazat
  10. VA je úžasná séria. Keď som ju čítala, bola som hore aj do noci aby som sa konečne mohla dozvedieť ako sa to bude vyvíjať. Obdivujem Richelle Mead pre túto sériu a takisto sa mi od nej páči Sukuba, ale VA je skrátka najlepšia.

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem se na ni chystala dneska, ale bohužel mi mamka "zababvila" čtečku, protože jí už přes měsíc slibuju, že si bude moc přečíst dvě knížky, který chtěla. :D A naíc mám na stole recenzák, takže si ještě počkám. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já prostě miluju VA. Okouzlila mě od prvního dílu a do konce jsem se od ní nemohla odtrhnout a navíc mi bylo strašně líto, když jsem serii dočetla.

    OdpovědětVymazat