pátek 16. května 2014

Recenze: Syn pekel

Ahoj,
dneska je to recenze na knihu, která mě docela zklamala. Mnoho z Vás ji už četla, takže za každý Váš názor budu ráda.
PS: Podívejte se na článek níž, kde je přetříděný seznam affs.

Syn pekel

Název: Syn pekel – Vlčí krev

Autor: Michaela Burdová

Nakladatelství: Fragment

Počet stran:  253

Vazba: Pevná

Série: Syn pekel

Díl: 1. Díl




Anotace

Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.
Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.

O autorovi

 Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.
Obdivuji autorku, že dokázala napsat už dvě úspěšné série, která zná v dnešní době snad každý. možná pro to, je tahle kniha o to větší zklamání. 

Obecný názor

Od téhle knihy jsem si slibovala hodně. Hodně lidí mi ji vychvalovalo, autorka napsala hodně knih z toho je to třeba Poselství jednorožců. Obálka je taky hezky udělaná a vyjadřuje děj knihy, takže na mě zapůsobila. Ale co se děje uvnitř knihy?
Hned na začátek musím říct, že mě kniha zklamala. Na to, kolik lidí na tuhle knihu psalo skvělých recenzí, je to průměrná kniha. Nelituji toho, že jsem si ji vzala, ale zklamaná určitě jsem.
Námět knihy je originální, hezky promyšlený, ale na zpracování to trochu pokulhává. Kniha se hrozně vleče, nevtáhne do sebe a každou stránkou se člověk musí prokousat. Jsou sice místa, kde je to napínavé, a na chvíli jsme se začetla, ale takových míst není mnoho.  Autorka se moc vyžívá v zdlouhavých popisech, podává nám informace o věcech, které vědět nechceme a ani nepotřebujeme a nevystihla postavy, protože si často protiřečí.
Musím ale uznat, že se mi hrozně líbil konec. Jediné místo, kde jsem se opravdu začetla a nespustila z knihy
oči. Dál se mi líbí autorčina fantazie. V knize je tolik věcí. Vlkodlaci, elfové, trpaslíci, Temnovlci, čarodějové,…  Prostě mnoho bájných bytostí, s kterými si autorka pohrála.
Taky se mi hodně líbili básničky na začátku kapitol. Jsou krásně napsané, trochu nastiňují děj, ale přesto jsou tajemné. Něco takového bych uvítala do víc knih.
Dál co se mi nelíbilo, byly pohledy. Já ve většině případů miluji, když jsou v knize dva, nebo víc pohledů, ale tady mi to hrozně vadilo. Do téhle knihy se to prostě nehodí.

Děj

Už od anotace jsem čekala něco jiného. Ke knize bych ji nejradši celou přepsala, protože mě to rozčiluje. Anotace mě nastínit děj a ne být o něčem úplně jiném.
Jak už jsem psala nahoře, děj byl nezáživný a měla jsem problém se začíst. Stránky utíkaly hrozně pomalu a už jsem se těšila na konec. Když už tam nějaká tak akce byla, tak jen krátce. Ale byla napsaná dobře, bohužel nebyla na víc místech.


Postavy

Aragen-Temnovlkyně, která má nesmírnou moc a hodlá ji náležitě uplatnit. Hned ze začátku mě zarazilo, že puberťačka zabijí lidí bez mrknutí oka. Vůbec si to nevyčítá a nevadí ji to. Taky mě děsně naštvalo, že klidně nechá svému příteli vypíchnout oko. Doslova. Tahle postava je silná, ale odpuzující.
 
Neran-Vlkodlak, který je na pouti za lékem. U téhle postavy jde nejvíc poznat, jak dospívá. Nebo spíš
mění se. Ale i tady autorka moc nezazářila, protože změny přicházeli moc zprudka. Přesto byla tohle nejlepší postava z knihy, protože se kolem něj motá temnota a nebezpečí.

Liadel- elfka, která skrývá obrovské tajemství a temnotu v srdci. I tahle postava se hodně změnila, přesto na mě nezapůsobila. Liadel mi přišla příliš povrchní a arogantní, než abych si ji oblíbila. Hodně času to hrála, ale přesto… Já bych na její záchranu silami neplýtvala.

Styl psaní




Jiný. Autorka opravdu píše jiným stylem, který mi asi prostě nesedl. Nemohla jsem se začíst, nevyhovoval mi. Neříkám, že je tahle kniha, nebo styl psaní špatný, není, ale mě zkrátka nesedl.






Hodnocení

Opět tahle těžká část a v tomhle případě opravdu těžká. Kniha, přesto že se táhla, má skvělý námět. Některé věci jsou na ni super, ale neupoutá. Nevím, co si mám myslet. Možná bych za týden za dva, názor změnila, ale teď musím dát tohle hodnocení:

6/10
Přesto knihu přečíst doporučuji, protože pro někoho by mohla být to pravé.
Mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete najít ZDE.


12 komentářů:

  1. Mno, Syna pekel jsem četla, už docela dávno, ale musím souhlasit. Teda na rozdíl od tebe se mi nelíbil ani ten konec.

    Co se děje týče, tak ne moc záživný, nejvíce jsem si užívala čtení o Aragen, protože tu jsem si oblíbila nejvíc, Neran je prostě, jak to říct.....nevím, neměla jsem ho ráda už od první chvíle, to samé Liadel, nejsympatičtější mi byla, když v prologu chtěla sníst to srdce, či jak to bylo...Co se charakterů týče, tak se autorka zrovna nevyznamenala.

    Příběh není špatný, ale na můj vkus až příliš překombinovaný fantasy bytostmi a místy krapet moc idealistický až absurdní. K popisům....akorát, já nevím, já mám popisy do určité míry docela ráda, navíc právě Míša Burdová se v tom opravdu vyžívá.

    Já osobně jsem právě moc kladných recenzí nečetla. Ale sama uznávám, že kdybych měla porovnat Syna pekel s Poselstvím jednorožců....skoro nemůžu uvěřit, že je to autorčina už 8. a 9. kniha.

    Skvělá recenze, těším se i na recenzování druhého dílu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jí četla, mám doma oba díly. V mých očích je to pro Burdovou potopa. Aspoň částeční. Nevím, v čem přesně se mi to nelíbilo, možná "menší" nepropracovanost a to, že už jsem asi prostě vyrostla z knížek, co mají vymyšlenou vlastní zemi, pokud nejsou alespoň propracované (Tolkien 4ever! :D)
    Krásná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, vskutku je to tak trochu ehm...ne trefa do černého! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu som nečítala, i keď už dávnejšie som po nej pokukovala v kníhkupectve a uvažovala som o jej kúpe :-) Nakoniec som rada, že som tak neurobila. Tuším, že kamarátka ju čítala a tiež ňou nebola práve dva krát nadšená. Ťažko povedať, či by ma bavila alebo nie, no zrejme asi nie :-) Obálku má však yvdarenú.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten název mi něco říká, ale obálku jsem ještě neviděla - takže jsem ji určitě nečetla (jo, zní to divně:D).. Recenze je pěkná, povedla se ti:)) Knížka má určitě co do sebe, celkem mě zaujala, ale nevím co si o ní momentálně myslet:)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu sice znám, ale nečetla jsem ji. Už déle po ní pokukuji v knihovně a ze zvědavosti bych si ji ráda přečetla, i když zatím jsem se k tomu nedostala. Povedená recenze, moc se mi líbí, jak ji oživuješ obrázky. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Znám knihu, ale neláká mne...podle většiny recenzí nic moc :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj :-)
    Na blogu mám vyhodnotenie zápisu SB, tak si ho prosím pozri :-)
    http://my-fantasydream.blog.cz/1405/vyhodnotenie-zapisu-sb
    s pozdravom
    Casion

    OdpovědětVymazat
  9. O Synu pekel jsem také slyšela hodně. Často jsem přemýšlea, že bych si jej přečetla, jelikož Křišťály moci se zařadily mezi mé nejoblíbenější, takže jsem doufala, že i Syn pekel by mohl být dobrý. Po tvé recenzci ale začínám mít pochyby. Tím nechci říct, že je špatná. To ne, recenze se ti vyvedla. :) Ale za pokus nic nedám, takže si ho asi přečtu.

    OdpovědětVymazat
  10. Abych se přiznala, tohle je kniha u které si strašně vyčítám, že jsem jí v podočtecím nadšení dala o hvězdičku víc, než si zaslouží ^^"
    Upřímně Míša je jedinečná v jedné věci - její styl psaní se od začátku téměř vůbec nevyvinul.

    OdpovědětVymazat
  11. Celou sérii jsem četla... a prvnímu dílu bych dala hvězdiček jako ty, 6/10. Druhý byl pro mě lepší, ale jen o maličko.

    Upřímně, Syn pekel mě zklamal. Četla jsem všechny předchozí autorčiny knihy a ty se mi líbily víc.
    Souhlasím s tím, že kniha měla dobrý děj, nápad a byla originální, ale to zpracování trochu pokulhávalo. Taky jsem se do Vlčí krve nemohla moc začíst (hlavně na začátku, pak to už místy celkem ušlo), což je s podivem, protože do jejích předchozích sérií jsem se úplně "zažrala" :D! Nwm přesně proč, styl psaní mi taky nevyhovoval. Hodně lidí říká, že se Míše změnil, jakoby "násilně", způsob psaní. Ano, v něčem je podobný jako předtím - delší popisy (které mě v předchozích sériích však vesměs bavily číst), ale jinak je ten styl snad úplně jiný a popisy se do tohoto jejího nového stylu trochu nehodí... Tedy alespoň podle mě :).
    Nevím, jestli jsem to vyjádřila dostatečně srozumitelně :D.

    OdpovědětVymazat
  12. Upřímně, dala jsi docela dost bodů. :D Mě tahle knížka šíleně zklamala... :/

    OdpovědětVymazat