úterý 27. května 2014

Recenze - Každá sedmá vlna

Každá sedmá vlna

Název: Každá sedmá vlna

Autor: Daniel Glattauer

Nakladatelství: Host

Vazba: Tvrdá

Počet stran: 259

Série: Pokračování knihy Dobrý proti severáku

Díl: 2. Díl






Anotace

 Pokračování úspěšného románu Dobrý proti severáku Myslel si, že na ni dokáže zapomenout. Hlupáček Leo, který si zrušil emailovou schránku a odletěl do Bostonu. Nebo si nepamatujete poslední slova románu Daniela Glattauera Dobrý proti severáku? UPOZORNĚNÍ. E-MAILOVÁ ADRESA BYLA ZMĚNĚNA […] PŘÍPADNÉ DOTAZY PROSÍM ADRESUJTE SPRÁVCI SYSTÉMU. 
Nevíte, o čem je řeč? Zamilovali se do sebe, aniž by se kdy osobně setkali. Píší si a čekají na sebe ve svých schránkách elektronické pošty. A nyní má tento e-mailový románek románové pokračování. Glattauer ho napsal na přání čtenářů, kteří se s Leem a Emmi nedokázali rozloučit. Teď tihle dva dostávají druhou šanci. Oba si uvědomí, že se svých citů tak lehko nezbaví. Možná je tohle skutečně ta chvíle, kdy se konečně potkají. Jenže Emmi je stále vdaná a Leo navázal nový vztah. Když se ovšem šest vln rozbilo o břeh, sedmá se právě valí — a v novém románu Daniela Glattauera je to právě sedmá vlna, která přinese překvapení. Práva na knihu byla prodána do více než třiceti zemí.

O autorovi

 Daniel Glattauer se narodil 19. května 1960. Vyrostl ve Vídni. Maturoval v roce 1978 a vystudoval dějiny, umění a pedagogiku.Je známý pro své sloupky a fejetony.
Jeho kniha Dobrý proti severáku se stala bestsellerem, v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu a byla přeložena do mnoha jazyků a adaptována do podoby divadelní i rozhlasové hry. V Německu se dosud prodalo více než osm set padesát tisíc výtisků. Na přání čtenářů vyšlo pokračování Každá sedmá vlna (2009).

Obecný názor

Druhý díl bestselleru mě rozhodně nezklamal. Kdo první díl nečetli, můžu Vás uklidnit, že já taky ne, a po prvních dvou stránkách jsem se zorientovala. Je okamžitě jasný, co se v minulém díle stalo, nebo aspoň zhruba. Původně jsem od knihy nevěděla, co očekávat. Kniha je totiž celá psaná v emailech. Není tam jediná věta mimo, což je pro mě úplně nový. A je to senzační. Tenhle styl se mi dost líbil, protože je nejen nezvyklý, ale i dosti čtivý a díky emailům uteče celá kniha jako nic.
Nevím, jestli bych knihu zařadila do lehčího, nebo těžšího čtení. Kniha se dá docela dobře chápat. Děj rozhodně, ale občas jsou tam hodně složitý myšlenky. Nad knihou jsem se mnohokrát zamýšlela, protože je to psané v obyčejném životě, obyčejných lidí. Takže mnoho myšlenek,
připomínek bylo na místě. To je hodně velký plus, protože se tam objevují i problémy, které by se měli řešit o mnoho víc. Přesto jsem dějové linii rozuměla dobře. V tomhle ohledu je to spíš to jednoduší čtení a je to dosti předvídatelný.
Někdy je taky problém se zorientovat v emailech. Takový to re, nebo odpověď. Ono se to hodně pletlo, takže jsem si někdy nebyla jistá, kdo to psal, ale naštěstí se skoro vždy na konci podepsali, takže když jsem to přece jen nevěděla, na konci emailu jsem se to dozvěděla. Občas mě taky štvala délka jednoho emailu, který se dal rozdělit, nebo některé odstavce úplně vynechat.

Děj

Dva obyčejní lidé, kteří si začali psát na emailech. Nikdy z toho nemělo být nic víc, jen malé rozptýlení. Jenže se to oběma vymklo z ruky a jsou v tom až po uši. Přesto je to jen internetová láska. Takže se to pokusí změnit. Jenže co se stane, když nejasná internetová tvář nabude podoby? Co se stane dál?
Děj není nějak extra originální, jen to zpracování. Internetová láska, první setkání, hádky, další setkání atd. To už jsme četli ve víc knihách, takže všichni tušíme, jak to skončí. Přesto je čtivý a těšila jsem se na každý další email. Díky tomu ubíhá kniha opravdu rychle a než se nadějete, budete na konci. To zpracování děje, je skvělé. Líbí se mi, že jsou tam jen a jen emaily. Opravdu tam není jediná myšlenka, naznačení děje, co se děje mimo sezení u chatu. Obdivuji za to autora, protože tohle bych já napsat nedokázala. Neudržela bych se jen na to, abych psala to co mám.

Postavy

Leo-milý chlap, i když trochu moc tichý. Dost rozumoval a možná by mnohdy bylo lepší, kdyby nechal věci volně plynout, než aby je probíral ze všech možných stran. Líbil se mi, když byl opilý. To se hodně otevřel a psal, co si myslí. Takého bych ho brala pořád. Ale tou svoji plachostí byl svým způsobem roztomilý.

Emmi-ztřeštěná matka a manželka. Přestože má rodinu, píše si s „nějakým chlapem přes net“. Za tohle jsem
si neměla moc ráda. Tajit to před dětmi, manželem, mi nepřipadá správné. Touhle problematikou se kniha taky hodně zabývala. Ale jinak je Emmi dobrá postava. Veselá, čilá, pubertální.  

Styl psaní

Jak už jsem spala, tak je to hodně originální nápad se stylem psaní, ale neoriginální děj. Kdyby autor vymyslel, něco lepšího, překvapivějšího, bylo by to lepší. Ale i tohle je nadprůměrný román, který si ráda přečtu znovu.

Hodnocení

Knihu hodnotím kladně, ale jsou tam i věci, které se mi nelíbí. Většina lidí, co znám, by knize dalo deset, nebo devět bodů, ale já jsem dosti náročný čtenář, takže mám větší nároky. Nakonec dávám-

8,5/10
Za knihu děkuji nakladatelství Host.


12 komentářů:

  1. Tohle už je druhý kniha tohoto stylu, se kterou jsem se setkala. Musím uznat, že maily jsou hodně originální nápad na příběh. :) Každá sedmá vlna mě podle tvé recenze hodně zaujala a možná si jí pořídím, i když je fakt, že kdybych tvůj názor nečetla, odradila by mě obálka. :I
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou obálkou si to myslím taky. Kdybych knihu nedostala jako dárek, asi bych si ji nepořídila. Ale teď jsem ráda, že ji doma na poličce mám :3 V tomhle případě platí dvojnásobně pravidlo: "Nesuď knihu podle obalu."

      Vymazat
  2. Jo, knihy se zbytečnými pasážemi nesnáším. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Emaily? To vypadá přímo božsky! V knihách miluji vsuvky v podobách emailů, dopisů a vzkazů. Takže tohle bych si nejspíš zamilovala. Třeba to najdu u nás v knihovně! Ale má to hodně zmatenou anotaci, která podle mě může hodně lidí odradit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ta anotace nezaujala. Ale kniha je opravdu dobrá, určitě si ji zkus pořídit. :)

      Vymazat
  4. Mě právě anotace hezky zaujala :) ... Ale i tak by to chtělo přečíst si první díl :) ... A psaní formou emailů je skvělý nápad. Mám ráda zrovna takové formy, které knihu dokážou oživit. Ale je škoda, že ten nápad s dějem je prostě klišé no :/

    OdpovědětVymazat
  5. Vyrostl ve Vídni...ale :3 Moje oblíbené město!
    První díl jsem nečetla, ale zaujala mě tahle série :) Celkově i autor, vyznívá sympaticky. A to s těmi emaily musí být zajímavé! Já třeba vím, že Ten kdo stojí v koutě je vlastně psáno pomocí dopisů, ovšem nečetla jsem to. Om nom, ale vypadá to skvěle :3

    OdpovědětVymazat
  6. Anotace i ten děj mě dost zaujal, i když ten děj je ohranější, ale co!
    Rozhodně se po tom kouknu, protože se mi to prostě líbí!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  7. o knizce slysim prvne, ale docela me to zaujalo, asi se po ni podivam :) pekna recenze!

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že bych si tuhle knihu rozhodně nepřečetla. Tvoje recenze je dobrá, ostatně tvoje recenze jsou vždy dobré:), ale kniha mě nezaujala. Bohužel:)

    OdpovědětVymazat
  9. O knize slyším poprvé, neznám ani první díl. Co se týče prvního dojmu, tak příšerný. Obálka se mi nelíbí.

    Podle anotace knihu zařazuji do skupinky, zajímavé, přečtu si pokud budu mít čas...(tento stav nenastává...nebo jsem ho ještě nezaznamenala, ale spoléhám na letní prázdniny)

    OdpovědětVymazat
  10. Asi zbožňuju tvoje recenze... o.O Hrozně se mi líbí, jak to vždy všechno oddělíš a tak! Třeba tahle recenze se ti taky extreémně vyvedla. Bohužel, o knize slyším prvně. :D

    OdpovědětVymazat