neděle 15. listopadu 2015

Recenze - Šílený boj o svobodu

Šílený boj o svobodu

Název: Skleněný trůn

Autor: Sarah J. Maas

Nakladatelství: Cooboo

Rok vydání: 2015

Vazba: Paperback

Počet stran: 387

Série: Skleněný trůn

Díl: 1.





Anotace

Celaene je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ovšem během výcviku se pokusí o útěk a je odsouzena k trestu smrti. Nemilosrdný král vládnoucí železnou rukou jí nabídne poslední šanci – stane se královským šampionem a nastoupí do hry o přežití. Jestliže porazí dalších 23 šampionů, získá svobodu.
Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen se soupeři, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

***

Kniha Skleněný trůn byla hitem ještě před tím, než vyšla v českém znění. V zahraničí tuto knihu obdivují a téměř na ni pějí oslavné písně, takže není divu, že české publikum netrpělivě čekalo na překlad. Teď když už konečně držíme knihu v ruce a čteme zajímavý příběh silné hrdinky, můžeme být mile překvapeni, ale i těžce zklamáni.

Doživotní trest v temných a špinavých dolech, kde nikdo nepřežije víc jak pár let, si vysloužila nejlepší nájemná vražedkyně Celaena. Po roku plném nadávek, tvrdé práce a mučení dostává vražedkyně jedinečnou příležitost vykoupení. Korunní princ ji nabídce svobodu pokud zvítězí v klání, kde se proti sobě postaví 24 zkušených zabijáků a budou bojovat na život a na smrt. Celeane není hloupá a nabídku okamžitě přijímá. Ovšem kromě ostatní bojovníků se musí mít na pozoru i proti zlu, které krouží v tunelech hradu.

Stejně jako ostatní čtenáři jsem se zatajeným dechem čekala na vydání prvního dílu Skleněného trůnu, který má krásnou obálku a velmi lákavou anotaci, která slibuje nezapomenutelný zážitek. Proto jsem byla nadšením bez sebe, když jsem se mohla konečně do příběhu začíst a vychutnat si originální příběh se skvělou hlavní hrdinkou. Ale abych byla upřímná, čekala jsem víc.

Děj, odehrávající se většinu času na hradě, který ukrývá nejedno tajemství, je precizně propracovaný, čtivý a nápaditý. Myšlenka turnaje, který musí hrdinka za jakoukoliv cenu vyhrát, už se tu sice objevila, ale autorka ji dokázala posunout o stupínek výš.

Vtip knize taky rozhodně nechybí, a to díky drzosti Celeany, která je rozhodně svá a nehodlá se kvůli nikomu měnit. Navíc má ráda knihy a nikdy se nevzdává. Okamžitě jsem si její osobnost oblíbila a i přes její chyby jsem ji po celou dobu držela palce. Šmrnc tomu přidává i Princ Dorian, který vůbec není takový, jak se na prvních stránkách může zdát. Je milý, šarmantní, ale i vtipný, drzý a nebojácný.

Něco mi však po celou dobu čtení vadilo a nesedělo. Dlouho jsem nemohla přijít na to, co to bylo, a až teď zpětně si uvědomuji, že to byla přemíra zápletek. Autorka má skvělý nápady a rozhodně originální zvraty, ale na jeden díl jich dle mého bylo příliš. 

Skleněný trůn je velmi čtivá, zajímavá a originální kniha, která určitě zabaví každého, kdo má rád yaung adult fantasy, nebo miluje nový světy a magii, nebo chce prostě jen vyzkoušet něco jiného. Už teď jsem zvědavá na druhý díl série, ale už vím, že nemůžu mít příliš velká očekávání, jinak bych byla opět zklamaná. Ne všechny úspěšné zahraniční knihy musí sklidit úspěch i u nás.

8/10 

11 komentářů:

  1. Ami: Na Skleněný trůn jsem koukala, když ho vydávali, ale potom jsem se nějak zasekla a vlastně ani nevím, jestli ho chci číst. Teď každopádně ne, ale třeba se k němu někdy v budoucnu vrátím. No, uvidím!
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. To opravdu jen mě udivovala obálka, na které je napsáno něco ve smyslu: Srdce z ledu, vůle z oceli a přitom byla Celaena marnivá, dětinská slečinka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srdce z ledu určitě neměla, to je pravda, ale vůli vůli z oceli jo. Vydržela všechny ty nástrahy a ještě si užívala štěstí, které se ji naskytlo :)

      Vymazat
  3. Skvělá reecenze. :) Na Skleněný trůn jsem si bohužel ještě stále neudělala čas. :)
    Zvu tě k sobě na soutěž s HG.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha sa mi páčila, i keď mala zopár chybičiek, napr. ja by som ocenila viac scén z toho turnaja, potom už boli odsunuté akoby na vedľajšiu koľaj :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zvončeky už zvonia a ihličie vonia,
    svetlo sviečok mihotavé,
    Vianoce k nám prišli práve.
    Preto sviatky krásne maj,
    v pohode ich prežívaj.
    Krásne prežitie vianočných sviatkov, hromadu skvelých darčekov a úsmev na tvári praje

    Casion
    my-fantasydream.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Už se k tý knížce musím dostat! Pořád mám na čtení něco jiného :/ Super recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Už se k tý knížce musím dostat! Pořád mám na čtení něco jiného :/ Super recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  8. pekna recenze:)
    o knize jsem toho slysela dost, ale me ani nijak moc nelaka.
    anotace nezni spatne, ale neni ani buhvijak originalni.
    no uvidim jestli si knihu pretu:)

    OdpovědětVymazat
  9. Is minic nach dtugtar aird ar ailse scamhóg go luath. De réir mar a fhorbraíonn an galar, bíonn cough leanúnach ag forbairt agus ag casadh ainsealach níos measa. cuir san áireamh pian an bhrollaigh, ganntanas anála, cró, sreabhán fuilteach atá curtha suas as an chonair riospráide, agus preabadh go minic broincíteas nó niúmóine. Uaireanta ba phian cnámh, tinneas cinn, meadhrán an chéad cheann, bhí mé chomh tuirseach de mo shaol go dtí gur léigh mé faoi leigheas luibhe an Dr Itua ar blogspot shíl mé gur scam a bhí ann nuair a chuaigh mé i dteagmháil leis ar dtús agus é ag smaoineamh air agus Cheannaigh mé an leigheas luibhe a thóg mé ar feadh trí seachtaine agus bhí sé cureded go hiomlán go bhfuil a chóireáil chomh uathúil, ní shíl mé go mbeidh mé in ann a bheith saor ó Ailse Scamhóige.Nuair amháin an Ailse Scamhóg seo is féidir leis an fhear mór seo leigheas, an Dr Itua freisin Dúirt sé liom gur féidir leis galair den sórt sin a leigheas ... AILSE COLORECTAL, Ailse Brain, ailse Esophageal, Ailse Gallbladder, Galar tróibeastóireachta sa tréimhse iompair, ailse mhuinchille agus muineál, BLADDER AILSE, AILSE PROSTATE, AILSE KIDNEY, AILSE LOCHG, Lupus, Craiceann Craicinn, Glaucoma ., Cataracts, degeneration Macular, Galar cardashoithíoch, galar scamhóg scamhógach, próstatach méadaitheach, oistéapóróis. Galar ailse, ailse ovarian, ailse Sinus, ailse craicinn, ailse fíochán bog, ailse dromlaigh, ailse bholg, ailse teile, ailse throid . AILSE UTERINE, Ailse Phacreative, LEUKEMIA, VEID / SEIF, TÁIRGÍ FHEABHAIR / BHAINC, AILSE BHAILE, TORAITHE NEAMH-HODGKIN. Ailse, FÉIDIR AN VIRUS, TÚ AN SPÁID, HEPATITIS, HE DO MHÚINTEOIR THUAISCEARTAÍ AGUISÍN TEAGMHÁIL LE DO THOIL ::: drituaherbalcenter@gmail.com/. WHATSAPP ::: + 2348149277967

    OdpovědětVymazat